Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακοίνωση του ΕΕΚ για την Παιδεία

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα και η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας καλούν τους μαθητές, τους φοιτητές και την εργατική τάξη να απορρίψουν το στημένο διάλογο-παρωδία που διοργανώνει για την Παιδεία η Κυβέρνηση των ανδρεικέλων του ΔΝΤ, οργανώνοντας έναν παρατεταμένο κοινωνικό αγώνα για μια υψηλού επιπέδου δωρεάν Παιδεία για όλο το λαό.
Οι εξαγγελίες Παπανδρέου - Διαμαντοπούλου στους Δελφούς είναι ένα επικίνδυνο μείγμα προτάσεων με τις οποίες προετοιμάζουν το έδαφος σε μια αντιδραστική αναδιοργάνωση του ήδη χρεοκοπημένου, δυσφημισμένου και εγκαταλελειμμένου εκπαιδευτικού συστήματος. Με την ψήφιση ενός νέου «Νόμου Πλαίσιο» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση τον πρώτο μήνα του 2011 και τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας θέλουν να συνεχίσουν εκεί που απέτυχαν οι δεξιοί προκάτοχοί τους: να προσδέσουν τη χρεοκοπημένη Παιδεία στο καταστροφικό άρμα του χρεοκοπημένου κεφαλαίου. Τη θέση της αποτυχημένης «στρατηγικής Μπολώνια» για μια «αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών» και μια Παιδεία προσαρμοσμένη σε μια ελαστική αγορά εργασίας, έρχονται να παρουν τα εφιαλτικά σχέδια της Κυβέρνησης για έναν «Καλλικράτη στην Παιδεία».
Η ίδια η διεθνής εμπειρία που επικαλούνται τους διαψεύδει. Είναι στις ιμπεριαλιστικές χώρες της δύσης που η «σύνδεση των σχολών με τις επιχειρήσεις» έχει αυξήσει την αμάθεια του πληθυσμού χωρίς να έχει λύσει το πρόβλημα της ανεργίας και της κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου που μαστίζει τον καπιταλισμό σήμερα. Στη χρεοκοπημένη καπιταλιστική Ελλάδα της μακροχρόνιας ύφεσης, την ώρα που όχι μόνο στην περιφέρεια αλλά και τα αστικά κέντρα η πραγματικότητα για τη νεολαία είναι ο ΟΑΕΔ και η ψευτοδουλειά, η «σύνδεση των σχολών με την περιφερειακή ανάπτυξη» που ανάφερε ο Παπανδρέου ως άλλη Αντουανέτα, είναι ένα κακόγουστο αστείο.
Θέλουν να πείσουν το λαό ότι λύνουν το πρόβλημα της υπολειτουργίας και της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης κλείνοντας πάνω από τις μισές σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ. Ότι αντιμετωπίζουν το τεράστιο πρόβλημα της πληθώρας άνεργων αποφοίτων κάνοντας μια αντιδραστική αλλαγή του εξεταστικού συστήματος σε βάρος της προλεταριακής νεολαίας.
Καθόλου τυχαία στο επίκεντρο των σχεδίων τους βρίσκονται οι αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας από το 2013. Η δημιουργία ενός προπαρασκευαστικού έτους, δηλαδή μιας ζώνης ξεκαθαρίσματος όσων πέτυχαν στις εξετάσεις πριν εισέλθουν στο κύριο σκέλος των σπουδών είναι η πεμπτουσία της ανατροπής που επιχειρείται. Ο αποκλεισμός της μεγάλης πλειοψηφίας των μαθητών που δε θα… χωρούν στα εναπομείναντα ΑΕΙ-ΤΕΙ μετατίθεται από την Κυβέρνηση στα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις διοικήσεις τους. Η προσδοκία εισόδου στο εκπαιδευτικό σύστημα και δια μέσου αυτού στην ίδια την «αγορά εργασίας» ακυρώνεται με τον πιο βίαιο τρόπο. Η επιλεκτική απόσυρση του κράτους από την εκπαίδευση γίνεται στο πιο κρίσιμο σημείο και για λογαριασμό της βίαιης προσαρμογής της στις ορέξεις του χρεοκοπημένου κεφαλαίου για «δια βίου ημιαπασχόληση» και «δια βίου ανεργία». Μια τέτοια προοπτική όμως δε μπορεί παρά να επιταχύνει μια νέα φάση κοινωνικής έκρηξης ενάντια στο ίδιο το κράτος και τις Κυβερνήσεις του κεφαλαίου.
Έχουμε μπροστά μας μια τεράστια πολιτική και κοινωνική μάχη. Είναι όσο ποτέ απαραίτητο να εμπνευστούμε και να ξεπεράσουμε τους ανολοκλήρωτους αγώνες της μαθητικής και φοιτητικής νεολαίας σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, τις καταλήψεις των σχολών και την απεργία των δασκάλων του 2006/2007 και κυρίως την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Η νέα απόπειρα μιας Κυβέρνησης των αφεντικών να λύσει την κρίση στην Παιδεία σε βάρος της εργατικής τάξης, της εργαζόμενης και άνεργης νεολαίας, υπονομεύοντας τον εναπομείναντα δημόσιο χαρακτήρα της, θέτει στην πρώτη γραμμή της μάχης την προοπτική μιας άλλης Παιδείας σε μια άλλη σοσιαλιστική κοινωνία.
Το ΕΕΚ- Τροτσκιστές καλεί τους μαθητές όλης της χώρας, όλες τις αγωνιστικές οργανώσεις του φοιτητικού κινήματος και τους εκπαιδευτικούς να σχεδιάσουν από κοινού με όλο το εργατικό κίνημα την στρατηγική απάντησή τους στην απαξίωση που προωθείται και στο μέτωπο της Παιδείας. Στα σχέδια της Κυβέρνησης των αφεντικών για έναν «εκπαιδευτικό καλλικράτη», νέο «Νόμο Πλαίσιο» «νέο εξεταστικό σύστημα» και μόνιμη υποχρηματοδότηση, να αντιτάξουμε ένα σχέδιο μαζικής δράσης για την ανατροπή της, τη διαγραφή ολόκληρου του εξωτερικού χρέους που πνίγει όλη την κοινωνία και καταδικάζει την Παιδεία στην υποβάθμιση, για την εξουσία των ίδιων των εργατών. Στην «παιδεία» της καπιταλιστικής χρεοκοπίας και της κοινωνικής μιζέριας να αντιτάξουμε ένα πρόγραμμα εργατικής σοσιαλιστικής διεξόδου από την κρίση στην Παιδεία και την κοινωνία.
29/9/2010

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Καμία “διαβούλευση” με το εκπαιδευτικό Παράρτημα της Τρόικας!

Όλες οι μέχρι τώρα εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας Διαμαντοπούλου για το εκπαιδευτικό σύστημα αποτελούν casus belli για το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα.

Από νέο Νόμο-Πλαίσιο στα ΑΕΙ-ΤΕΙ μέχρι το Εθνικό Πλάισιο Προσόντων και από το “Νέο Σχολείο” , την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος μέχρι τη “Δια βίου Μάθηση”-ο στόχος είναι ένας: Η βίαιη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις απαιτήσεις χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού.

Η πτώση των βάσεων εισαγωγής, που χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για τις νέες αλλαγές, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία ένδειξη του εκρηκτικού πλέον αδιεξόδου της νεολαίας και της Παιδείας στις συνθήκες δημοσιονομικής χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού. Ενός αδιεξόδου που γιγαντώθηκε από την παταγώδη αποτυχία όλων των αντι-μεταρρυθμίσεων των κυβερνήσεων της άρχουσας τάξης των τελευταίων δέκα χρόνων και των εκρηκτικών συνεπειών που έχει η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση σε ολόκληρη την κοινωνία.

Τώρα ζητάνε το λογαριασμό από τα πιο εκμεταλλευμένα και καταπιεσμένα κομμάτια της νεολαίας. Απορρυθμίζοντας τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, δυσκολεύοντας την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μειώνοντας δραματικά τις δαπάνες για την παιδεία, πριμοδωτόντας την ιδιωτική παραπαιδεία, θεσμοθετώντας την προοπτική της ανεργίας δια μέσου της «δια βίου εκπαίδευσης», δηλαδή της δια βίου περιπλάνησης μέσα στην έρημο της ανεργίας. Αυτό είναι πλέον το «σχέδιο για την εκπαίδευση» της άρχουσας τάξης. Στο όνομα της «αποκέντρωσης του κράτους» και των «ελεύθερων επιλογών των μαθητών», μαρασμός και εγκατάλειψη της Δημόσιας Παιδείας, πριμοδότηση της ιδιωτικής ακριβοπληρωμένης Παραπαιδείας των κολεγίων και θεσμοθέτηση της προοπτικής για μόνιμη και σταθερή ανεργία για όλους.

Η νέα γενιά που βλέπει εξανεμισμένες τις ελπίδες για μια προνομιακή θέση στην «αγορά εργασίας» μέσω του πτυχίου, όταν και εφόσον μπαίνει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αντιμετωπίζει μία διαλυτική κατάσταση χωρίς καμία προοπτική. Αυτή η κατάσταση προκαλεί ένα τεράστιο κοινωνικό σοκ του οποίου η έκρηξη θα έχει τεράστιες και επαναστατικές συνέπειες.

Το αργό τέλος της Παιδείας σε έναν καπιταλισμό που αργοπεθαίνει θέτει νέα επαναστατικά καθήκοντα στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Απορρίπτουμε το ψευτο-δίλημμα της κυβέρνησης και τη ψευτο-διαβούλευση της.Δεν ξεχνούμε που οδήγησαν οι άλλες “διαβουλεύσεις” για το ασφαλιστικό, το εργασιακό και άλλα τα άλλα μέτωπα. Οι μαθητές και οι φοιτητές πρέπει να βρεθούν επί ποδός πολέμου από την πρώτη στιγμή της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση με τα μόνα αποτελεσματικά μέσα, αυτά του ασυμβίβαστου ταξικού αγώνα στους δρόμους και τις καταλήψεις.

Η ΟΕΝ παλεύει για να μην περάσουν τα νέα μέτρα οριστικής διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης, για τον κοινό αγώνα νεολαίας και εργατικής τάξης για την ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου-ΔΝΤ-ΕΕ, την κατάργηση του εξωτερικού χρέους, για μια άλλη παιδεία – σε μια άλλη, σοσιαλιστική κοινωνία