Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Όχι στο “νέο Λύκειο”

Όχι στο “νέο Λύκειο”
Έξω οι επιχειρήσεις από τα σχολεία

Μετά την “εξυγίανση” σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και συγκοινωνίες, έρχεται η σειρά των σχολών και των σχολείων μας.
Μέχρι το Μάρτιο η κυβέρνηση Παπανδρέου και της τρόικα σχεδιάζει να έχει περάσει το νόμο για το “νέο Λύκειο”.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διπλός:
Να μειώσει δραστικά τις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση.
Η αρχή γίνεται με τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων και η συνέχεια περιλαμβάνει είσοδο των δήμων και των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και τη διοίκηση.
Όποια σχολεία έχουν καλές επιδόσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν, όσα δεν έχουν θα υπολειτουργούν ή θα κλείνουν.
Να προσαρμόσει την εκπαίδευση στις ανάγκες της ελαστικής εργασίας.
Η διάσπαση των σχολείων σε αποδοτικά και μη αποδοτικά ανοίγει ακόμα περισσότερο το δρόμο για τη μαζική εγκατάλειψη των Λυκείων από τους μαθητές και την ένταξη τους στο καθεστώς της πιο άθλιας ελαστικής εργασίας, με ή χωρίς εκπαιδευτικό προσωπείο (πχ τεχνικά λύκεια, ΙΕΚ, μαθητεία ΟΑΕΔ).
Εκείνοι που θα παραμείνουν στα Λύκεια δεν θα έχουν καλύτερη πορεία, καθώς τους περιμένει το νέο εξεταστικό σύστημα που θα τους βάζει νέα εμπόδια εισόδου (προπαρασκευαστικό έτος) αλλά και εξόδου -δηλαδή αποφοίτησης- από τις σχολές (νέος νόμος-πλαίσιο).
Το μέλλον των μαθητών, είτε εκείνων που διώχνονται πρόωρα από το Λύκειο - είτε εκείνων που καταφέρνουν να εισαχθούν σε μια σχολή, είναι ένα: Ανεργία και δια βίου ελαστική εργασία.
Την ίδια στιγμή που μας στερείται κάθε όρος επιβίωσης μας ζητούν να πληρώσουμε ένα χρέος που δεν δημιουργήσαμε εμείς αλλά εκείνοι που τώρα τσακίζουν τους μισθούς και τις συντάξεις, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κάθε δικαίωμα στην ασφάλιση και την υγεία.
Να μην πληρώσουμε την κρίση τους - Να μη δεχτούμε καμία μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση και καμία αλλαγή από εκείνες προτείνει το Υπουργείο Παιδείας.
Μαθητικές συνελεύσεις πρέπει να γίνουν σε κάθε σχολείο, να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα και να συντονιστούν σε κάθε πόλη και σε όλη τη χώρα με στόχο να μην περάσουν τα μέτρα ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, για μια πραγματικά δημόσια δωρεάν παιδεία.
Μαζί με τους γονείς μας, τους καθηγητές, τους φοιτητές και όλους τους εργαζομένους να παλέψουμε από κοινού και ασταμάτητα ενάντια στην κυβέρνηση, την τρόικα και το Μνημόνιο, για να ανατραπούν και να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη κοινωνία όπου κυρίαρχοι θα είναι οι εργάτες και όχι κεφαλαιοκράτες.

Όλοι στη Γενική Απεργία της 23ης Φεβρουαρίου
Συγκέντρωση: Αρχαιολογικό Μουσείο 11 πμ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
konservokouti@yahoo.gr
konservokouti-oen@blogspot.com