Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Εκλογές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ: Προμήνυμα της επερχόμενης καταιγίδας

Εκλογές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Προμήνυμα της επερχόμενης καταιγίδας
ΑΚΥΡΟ-ΛΕΥΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΚΡΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές διεξήχθησαν εν μέσω της κοινωνικής θύελλας που έχει φέρει η χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού και ενόψει μιας επερχόμενης καταιγίδας στα ΑΕΙ-ΤΕΙ εξαιτίας των συνεπειών αυτής της χρεοκοπίας πάνω στην εκπαίδευση: Λουκέτα σε σχολές, μαζική ανεργία-υποαπασχόληση και εξαφάνισης κάθε οικογενειακής οικονομικής στήριξης στη νεολαία συνθέτουν το υπό διαμόρφωση, νέο τοπίο της φοιτητικής ζωής.
Η κατάρρευση του παλιού τοπίου φέρνει και την από τα κάτω αμφισβήτηση της εκλογικής διαδικασίας ως μέσο έκφρασης της βούλησης των φοιτητών αλλά και την ταυτόχρονη πολιτική πόλωση στο εσωτερικό αυτής της ιδιαίτερης κοινωνικής ομάδας. Οι δύο αυτές τάσεις κυριάρχησαν και στις φοιτητικές εκλογές 18ης Μάη, όπως και σ' όλες σχεδόν τις εκλογικές αναμετρήσεις στα ΑΕΙ-ΤΕΙ μετά το κίνημα των καταλήψεων του 2006-7, χωρίς -παρόλα αυτά- να ενισχυθούν σε μία εφάμιλλη των ευρύτερων δραματικών κοινωνικών εξελίξεων, ενυπωσιακή κλίμακα. Η μικρή αύξηση της συμμετοχής φέτος δεν αντέστρεψε την τάση αύξησης της αποχής που έχει παρατηρηθεί μετά το 2008, ενώ οι νέοι αυτοί ψηφοφόροι μοιράστηκαν κυρίως στο άκυρο- λευκό, τα οποία αυξήθηκαν αισθητά, αλλά και στην ενίσχυση των δύο πολιτικών άκρων του φοιτητικού συνδικαλισμού, τη ΔΑΠ και την ΕΑΑΚ. Οι δυνάμεις αυτές που πρωταγωνίστησαν από αντίθετο μετερίζι η καθεμιά στην πιο πρόσφατη μεγάλη μάχη στα ΑΕΙ-ΤΕΙ (Νόμος-Πλαίσιο, άρθρο 16) συνιστούν στη συνείδηση των πλατιών φοιτητικών μαζών τις πιο διαφορετικές προοπτικές: Από τη μια μεριά η εξατομίκευση, η πελατειακή σχέση και η αντίδραση και από την άλλη ο συλλογικό, μαχητικός και ανατρεπτικός αγώνα. Συγκεκριμένα, στα ΑΕΙ, όπου σπουδάζει η κύρια μάζα των νέων, η ΔΑΠ μετά από πολυετή πορεία διαρκούς φθοράς αύξησε σημαντικά τις δυνάμεις της, εκμεταλλευόμενη αφενός την πτώση της ΠΑΣΠ και αφετέρου τη σχετική κινηματική νηνεμία στις σχολές κατά την ακαδημαϊκή σεζόν που μόλις τελείωσε. Η μη ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος στα ΑΕΙ-ΤΕΙ φέτος δεν οφείλεται σε κάποια συντηρητική στροφή των φοιτητών, αλλά στην αμηχανία τους μπροστά στην κατάρρευση του μέχρι τώρα τρόπου ζωής τους. Η ΕΑΑΚ, την οποία στήριξε και η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας, πέτυχε μια μικρή αύξηση, συνεχίζοντας τη σταθερή ανοδική πορεία της την τελευταία τετραετία, χωρίς να σημαίνει πως και αυτή έχει συναντήσει ένα όριο, αδυνατώντας ως τώρα να αναλάβει τα επαναστατικά καθήκοντα που θέτει στο φοιτητικό αγώνα το νέο τοπίο της καπιταλιστικής χρεοκοπίας. Η αναγκαιότητα για μια επαναστατική πολιτική στις σχολές φαίνεται , εξάλλου και έμμεσα, από το γεγονός ότι όλες οι ενδιάμεσες πολιτικά παρατάξεις που προέρχονται από το χώρο της κεντροαριστεράς, της ρεφορμιστικής και της αμιγώς σταλινικής αριστεράς γνώρισαν πτώση. Η ΠΑΣΠ μείωσε αρκετά τις δυνάμεις της μετά από μια περίοδο σταθερής ανόδου που τερματίστηκε μετά από ένα χρόνο σκληρής “Μνημονιακής” λιτότητας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η ΠΚΣ μείωσε αισθητά τις δυνάμεις της συνεχίζοντας την πτωτική της πορεία την τελευταία τριετία, πληρώνοντας τον αντιδραστικό και διασπαστικό ρόλο της από τις καταλήψεις του 2006-7 μέχρι σήμερα, που ζητά τη ίδρυση νέων συλλόγων παλεύοντας για ένα “φοιτητικό ΠΑΜΕ”. Η ΑΡ.ΕΝ μειώθηκε ελάχιστα (5,2% έναντι 5,3%), μετά από μια περίοδο σχετικής ανόδου. Οι ίδιες τάσεις εκδηλώθηκαν και στα αποτελέσματα των εκλογών στους σπουδαστικούς συλλόγους των ΤΕΙ όλη της χώρας.
Η αμέσως επόμενη περίοδος θα χαρακτηριστεί από ένα εκτεταμένο κύμα λουκέτων σε σχολές και τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ και την παραπέρα εκτίναξη της ανεργίας των πτυχιούχων και συνακόλουθα σε μια ακόμα μεγαλύτερη κρίση συνολικά του φοιτητικού συνδικαλισμού, μαζί και του εργατικού και επαγγελματικού συνδικαλισμού που αναπτύχθηκε σε τελείως διαφορετικές βάσεις. Όπως πρέπει κανείς να τάσσεται ενάντια στο κλείσιμο σχολών, με αντίστοιχο τρόπο πρέπει να τάσσεται κανείς κατά του τυπικού ή άτυπου “κλεισίματος” των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων ή σωματείων. Η νικηφόρα, όμως, πάλη ενάντια στις αντι-εκπαιδευτικές και αντεργατικές συνέπειες της καπιταλιστικής χρεοκοπίας που δεν μπορεί παρά να ξεσπάσει με εξεγερτικό τρόπο πολύ σύντομα, μπορεί να είναι μονάχα επαναστατική, να συνδέεται δηλαδή πολιτικά, προγραμματικά και οργανωτικά με την πάλη για την αναδιοργάνωση της κοινωνίας και της παιδείας, σε νέες, σοσιαλιστικές βάσεις. Γι' αυτό απαιτείται η ανάπτυξη της αυτοργάνωσης των φοιτητών, μέσα από γενικές συνελεύσεις και ανοιχτές επιτροπές αγώνα, με ένα πρόγραμμα πάλης ενάντια σε όλα τα “Μνημόνια”, για την ανατροπή της κυβέρνησης και της τρόικα, για μια πραγματικά δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση για όλους, για μόνιμη-σταθερή δουλειά για όλους, το σοσιαλιστικό σχεδιασμό της οικονομίας από την εργατική εξουσία.

Συμβούλιο Δράσης της ΟΕΝ
25/5/2011

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΕ ΑΕΙ:

2011 2010
ΔΑΠ 38,05% 34,82%
ΠΑΣΠ 28,46% 31,07%
ΠΚΣ 13,18% 14,35%
ΕΑΑΚ 9,68% 9,54%
ΑΡ. ΕΝ. 5,28% 5,34%
Πηγή: www.nka.gr (157/200 ΑΕΙ)

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ (νεολαία του ΕΕΚ-Τροτσκιστές) στις εκλογές της 18ης Μάη ψηφίζει-στηρίζει τα ψηφοδέλτια της ΕΑΑΚ

Για:
· Να ανατραπεί ο νόμος Διαμαντοπούλου για τη Δια Βίου Μάθηση και να μην περάσει ο νέος Νόμος-Πλαίσιο, καμιά συμμετοχή στο στημένο “Διάλογο” , να καταργηθούν όλοι οι αντι-εκπαιδευτικοί νόμοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Έξω οι εταιρείες από τις σχολές.

· Για μια αποκλειστικά Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτή χωρίς ταξικούς και εξεταστικούς φραγμούς. Κατάργηση του διαχωρισμού ΑΕΙ-TEI και όλων των ιδιωτικών ΚΕΣ/ΙΕΚ/Κολεγίων και όλης της ιδιωτικής παιδείας σε όλες τις βαθμίδες. Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα αναγνωρισμένα στο πτυχίο χωρίς κατατμήσεις και ειδικεύσεις. Δωρεάν σίτιση/στέγαση/συγκοινωνίες για όλους τους φοιτητές, μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση του διδακτικού προσωπικού του πανεπιστημίου.

· Για την εξουσία των Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητών και για φοιτητικό και εργατικό έλεγχο και διαχείριση στις σχολές, γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στις σχολές

· Για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, τη διάλυση του ΚΕΧΑΕ και της ΕΕ, για τη σοσιαλιστική ενοποίηση της Ευρώπης

· Για την ανατροπή της αστυνομοκρατίας, την κατάργηση των αντιτρομοκρατικών νόμων, τη διάλυση των ΜΑΤ, των “ομάδων θανάτου” ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ και όλων των σωμάτων ασφαλείας.

· Κοινός αντιγραφειοκρατικός συντονισμός σπουδαστών-μαθητών-εργαζομένων και ανέργων εργατών και υπαλλήλων για την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των απολύσεων, για λιγότερη δουλεία-μόνιμη-αξιοπρεπή δουλειά για όλους και 1500 ευρώ βασικό μισθό για όλους τους εργαζομένους, δημόσια δωρεάν ασφάλιση και υγεία

· Για να μην περάσει κανένα μέτρο του Μνημονίου, να ακυρωθεί το Μνημόνιο, να ανατραπεί η κυβέρνηση Παπανδρέου και η κηδεμονία της τρόικας κάθε άλλη αστική κυβέρνηση, για την κατάργηση του εξωτερικού χρέους, την εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση, την εργατική εξουσία και μια σοσιαλιστική διέξοδο από την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ!


Σήμερα, Τετάρτη 11 Μάη, οι Επιτροπές Αγώνα "Δεν Πληρώνω" συμμετείχαν με ογκώδες μπλοκ και δυναμικότατη παρουσία, στη διαδήλωση της Γενικής Απεργίας η οποία ξεκίνησε στην Αθήνα από το Μουσείο
Ο παλμός ήταν μεγάλος και η συμμετοχή των συναγωνιστών εντυπωσιακή!
Το κράτος των ντόπιων και πολυεθνικών μεγαλοεργολάβων, τραπεζιτών και όλου του σιναφιού έβγαλε το προσωπείο της δημοκρατικότητας και επιδόθηκε σε ρεσιτάλ ωμής βίας και καταστολής απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό.
Η κυβέρνηση του μνημονίου έστειλε τους πραιτοριανούς της προκειμένου να στείλουν στο νοσοκομείο πλήθος διαδηλωτών και συγκεκριμένα ένα 30χρονο παλικάρι σε κρίσιμη, προθανάτια κατάσταση, με τεράστιο επισκληρίδιο αιμάτωμα(στον εγκέφαλο) σύμφωνα και με την Ανακοίνωση της τοπικής επιτροπής ΕΙΝΑΠ του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, στο οποίο διακομίστηκε και χειρουργήθηκε.
Καταδικάζουμε απερίφραστα τη δολοφονική επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στον αγωνιζόμενο λαό και είμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό κάθε αγωνιστή που διώκεται ή χτυπιέται από το κράτος.
Συγχαίρουμε τους συναγωνιστές του Κινήματος μας για την αυταπάρνηση με την οποία περιφρούρησαν το μπλοκ από τους ένστολους δολοφόνους και για την ωριμότητα που επέδειξαν τις κρίσιμες στιγμές.

Να ξέρουν ότι ΔΕ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ, ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ!

Κανένα καθεστώς στην ιστορία δεν κατάφερε να επιβιώσει μόνο με την καταστολή...
Οι μέρες τους είναι μετρημένες και τα ελικόπτερα χωράνε ελάχιστους..
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!
ΕΓΕΡΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΜΙΚΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!!!
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!



http://epitropesdiodiastop.blogspot.com/

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 11ης ΜΑΗ

Η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας καλεί όλους τους μαθητές, φοιτητές, άνεργους και εργαζόμενους νέους στην Γενική Απεργία της 11ης Μάη, την 11η κατά σειρά γενική απεργία που καλείται από την μέρα που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση.

Αυτή η γενική απεργία γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την νεολαία και όλους τους εργαζόμενους. Η πρώτη φάση του μνημονίου έχει αποτύχει πλήρως και τώρα η κυβέρνηση και η τρόικα ετοιμάζουν την δεύτερη η οποία πέρα από τα ήδη ψηφισμένα μέτρα συμπληρώνεται με ένα κύμα αποκρατικοποιήσεων και ξεπουλήματος κομματιών του δημόσιου τομέα. Κομμάτι αυτού του γενικευμένου Καλλικράτη είναι και το κλείσιμο των 1000 σχολείων, η μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια και η διάλυση των σχολείων και των σχολών.

Η νεολαία συνολικά καλείται να πληρώσει τα «σπασμένα» του ελληνικού και παγκόσμιου καπιταλισμού, την στιγμή που δεν έχει ζήσει καν την δανεική ευημερία του παρελθόντος που παπαγαλίζουν καθημερινά τα φερέφωνα της κυβέρνησης και του ΔΝΤ στα ΜΜΕ. Μας καλούν να πληρώσουμε την κρίση την στιγμή που η ανεργία στους νέους έχει φτάσει το 36,1%, τη στιγμή που οι καλύτερες προβλέψεις για το μέλλον που μας ετοιμάζουν είναι η ελαστική εργασία.

Η νεολαία στο πλευρό της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων πρέπει να παλέψει:
• Για την ολική διαγραφή του εξωτερικού χρέους.
• Την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και όλων των βασικών τομέων της οικονομίας κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση.
• Την ανατροπή της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και όλων των μέτρων της.
• Την εργατική εξουσία και τον παγκόσμιο ελευθεριακό κομμουνισμό.


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ