Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝ

3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝ

ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Δεκάδες φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι και άνεργοι από όλη τη χώρα, συμμετείχαν στο 3ο Συνέδριο της ΟΕΝ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Μάρτη στην Νομική Σχολή Αθήνας. Στο Συνέδριο αντανακλάστηκε η εμπειρία όλων των σημαντικών αγώνων της νεολαίας τα τελευταία χρόνια και συζητήθηκαν τα νέα ερωτήματα που έχει ανοίξει η εξέγερση του Δεκέμβρη 2008 στην νεολαία και το κίνημά της.

Το βασικό θέμα των διήμερων συνεδριάσεων του Συνεδρίου δεν ήταν άλλο από το ρόλο της νεολαίας στις ταξικές συγκρούσεις που έχουν ήδη ξεσπάσει εξαιτίας της λήψης των χειρότερων, εδώ και δεκαετίες, μέτρων διάσωσης του διεθνούς και εγχώριου καπιταλισμού από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου λίγο μετά την πολυπληθή Γενική Απεργία της 11 Μάρτη, έδωσε τη πολιτική δυνατότητα να υπάρξει, ένας έγκαιρος όσο και πλούσιος προβληματισμός των μελών και των φίλων της ΟΕΝ γύρω από τα καθήκοντά μας σήμερα.

Ιδιαίτερα σημαντική για την πολιτική επιτυχία του Συνεδρίου ήταν η ανάγνωση χαιρετισμών από οργανώσεις της CRFI από την Αργεντινή, την Ρωσία, την Τουρκία, την Φιλανδία και η παρέμβαση του σ. Σάββα Μιχαήλ, γ.γ του ΕΕΚ, την πρώτη μέρα του Συνεδρίου. Δόθηκε έτσι η δυνατότητα να αναδειχθεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ελληνική χρεοκοπία και την διεθνή σημασία που έχει η απάντηση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Ενδιαφέρον που, όπως εξηγήθηκε, υπάρχει εξαιτίας του ότι η «ελληνική τραγωδία» είναι ένας από τους πιο καθαρούς δείκτες της εν εξελίξει παγκόσμιας οικονομικής καταστροφής του καπιταλισμού.

Όλο το Συνέδριο της τροτσκιστικής ΟΕΝ, απασχολήθηκε με τα εξής αλληλένδετα ερωτήματα: γιατί η εν εξελίξει παγκόσμια καπιταλιστική χρεοκοπία και η ελληνική διαμεσολάβησή της θέτει επαναστατικά καθήκοντα στη νεολαία και τι κάνουμε εμείς, ως μια διεθνιστική κομμουνιστική οργάνωση νεολαίας, για την ανατροπή της Κυβέρνησης και του χρεοκοπημένου καπιταλισμού. Στη διαδικασία να απαντηθεί συλλογικά αυτό το ερώτημα ήταν που έγινε η κριτική εξέταση της δράσης της εξεγερμένης νεολαίας και της ΟΕΝ το Δεκέμβρη και συζητήθηκαν μια σειρά από καίριας σημασίας ζητήματα, όπως το ρόλο της ΟΕΝ στην πολιτική σύγκρουση μέσα στην αριστερά.

Από όλο το Συνέδριο έγινε φανερό ότι οι ανάγκες της παρούσας στιγμής της ταξικής πάλης ενσωματώνουν και ξεπερνούν όλο το ανολοκλήρωτο δυναμικό της εξέγερσης του Δεκέμβρη, την πιο υψηλή πράξη της προλεταριακής νεολαίας τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως επισημάνθηκε στην απόφαση του Συνεδρίου, τα μέτρα της Κυβέρνησης Παπανδρέου, επιδεινώνουν δραματικά τη ζωή της νεολαίας και εντείνουν το κοινωνικό της αδιέξοδο, αναγκάζοντάς την να δώσει διάρκεια στην επανάστατική πολιτική διαδικασία που ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2008, για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και την εργατική εξουσία.

Η επιτακτικότητα και η διεθνής σημασία αυτού του αγώνα, θέτει τεράστια καθήκοντα για την ΟΕΝ μέσα στο κίνημα της νεολαίας. Για την εκπλήρωσή τους πάρθηκαν μια σειρά από αποφάσεις που στοχεύουν στην ισχυροποίηση της τροτσκιστικής ταυτότητας της ΟΕΝ και την ανάπτυξη της εμβέλειας της δράσης της σε όσους χώρους ζει η προλεταριακή νεολαία. Μετά από πλούσια πολιτική συζήτηση τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, καθορίστηκαν οι βασικοί πολιτικοί άξονες της δράσης της ΟΕΝ, που συμπυκνώνονται στην πάλη για μια Γενική Απεργία Διαρκείας για την ανατροπή όλου του προγράμματος διάσωσης του καπιταλισμού από μια εργατική επαναστατική εξέγερση στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Όπως αποφασίστηκε επιπλέον, ο διεθνής προσανατολισμός της ΟΕΝ, ως νεολαίας του ΕΕΚ, ελληνικού τμήματος της Συντονιστικής Επιτροπής για την Επανίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς, θα ενισχυθεί, με τη διοργάνωση μιας Διεθνούς Συνάντησης της Επαναστατικής Νεολαίας μέσα στον χρόνο.

Το Συνέδριο τελείωσε με την ψήφιση προσθηκών στο Σχέδιο Απόφασης και ορισμένων αλλαγων στο καταστατικό της ΟΕΝ. Τέλος εκλέχτηκε το νέο Συμβούλιο Δράσης και ορίστηκε γραμματέας της ΟΕΝ, ο σ. Ερνέστος Αγγελής.

Το επόμενο διάστημα μια σειρά από πρωτοβουλίες της ΟΕΝ σε συνοικίες και χώρους σπουδών θα παρθούν. Πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν με όλα τα μέσα την άρνηση της νεολαίας να αποδεχτεί τη μιζέρια της καπιταλιστικής κρίσης και θα την βοηθούν να παλέψει για την ανατροπή της αδύναμης Κυβέρνησης Παπανδρέου, τη συντριβή του χρεοκοπημένου αστικού κράτους της ανεργίας και της καταστολής και την κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Για να γίνει η γενιά της «χειρότερης κρίσης στην ιστορία του καπιταλισμού» και του Δεκέμβρη, η γενιά της νικηφόρας παγκοσμιοποίησης του Κόκκινου Οκτώβρη του 1917 και όλων των άλλων επαναστατικών εφόδων στον ουρανό. Η ΟΕΝ, η οργάνωση νεολαίας στην Ελλάδα της 4ης Διεθνούς και του ΕΕΚ, έχει πολύ δουλειά μπροστά της.

                    Ε. Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.