Κυριακή, 11 Ιουλίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΕΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Κανένας διάλογος, καμία συνδιαλλαγή, καμία «διαπραγμάτευση»


Το παζλ της καπιταλιστικής χρεοκοπίας στην διοικούμενη από το ΔΝΤ Ελλάδα αρχίζει να συμπληρώνεται και στην εκπαίδευση.

Το άνοιγμα των πυλών των ΑΕΙ και ΤΕΙ για 14.000 περίπου επιπλέον υποψήφιους των πανελληνίων δεν παύει να σημαίνει το άνοιγμα της πόρτας σε μια ανώτατη εκπαίδευση σε διάλυση υπό το βάρος της χρεοκοπίας.

Η Κυβέρνηση για να ξεγελάσει το αδιέξοδο και την οργή που γεννά η κρίση στη νεολαία, άνοιξε με την κατάργηση της βάσης του 10, ένα παραθυράκι εισόδου περισσότερων μαθητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Δεν μπορούν να κρύψουν τις προθέσεις τους όταν η κατάργηση της βάσης του δέκα στην πράξη έρχεται μαζί με την ανακοίνωση από τη φράου Διαμαντοπούλου στη σύνοδο των πρυτάνεων νέων αντιμεταρρυθμίσεων στην ανώτατη εκπαίδευση και το εξεταστικό σύστημα.

Επιπλέον η Κυβέρνηση σε ένα πρωτοφανές νομοθετικό παιχνίδι της τελευταίας στιγμής, με νόμο που πρόκειται να καταθέσει τις επόμενες μέρες, μεταχειρίζεται το μέλλον χιλιάδων μαθητών με εξοργιστικό και ανεύθυνο τρόπο. Αφού άφησε τους υποψήφιους να ελπίζουν στην εισαγωγή τους, επιχειρεί να βάλει φραγμό στην αυξημένη λόγω της κρίσης απαίτησή τους να σπουδάζουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους, περιορίζοντας τις μετεγγραφές για τους τρίτεκνους. Επιβαρύνοντας τους μαθητές προσπαθεί να διασώσει τα περιφερειακά ΤΕΙ που απειλούνται με κλείσιμο και να αντιμετωπίσει το γιγάντιο πρόβλημα της έλλειψης υποδομών στα ιδρύματα των μεγάλων πόλεων που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στενάζουν υπό την πίεση της δημοσιονομικής ασφυξίας του καπιταλισμού στην Ελλάδα. Το μέλλον αυτών των ΤΕΙ βρίσκεται την ίδια στιγμή στον αέρα καθώς η περίφημη “λειτουργική ενοποίηση” όπως περιγράφεται στο νέο πακέτο αντιμεταρρυθμίσεων της φράου Διαμαντοπούλου θα σημάνει τη δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου για τη συγχώνευση, μεταφορά και κλείσιμο ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η όλη διαδικασία δε συνιστά μόνο έναν εμπαιγμό των νέων και των οικογενειών τους αλλά δείχνει και το επικίνδυνο αδιέξοδο της άρχουσας τάξης και της "εκπαιδευτικής της πολιτικής" σε συνθήκες καπιταλιστικής χρεοκοπίας και τέλματος όλων των αντι-εκπαιδευτικών αντι-μεταρρυθμίσεων των τελευταίων χρόνων. Το φοιτητικό κίνημα του μπλακ-άουτ του 2006-2007 και η γενιά των συμμαθητών του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δε θα ανεχτούν τον εμπαιγμό του υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης (sic). Απαντάμε: “Κανένας διάλογος, καμία συνδιαλλαγή, καμία «διαπραγμάτευση»”. Όσο επιχειρούν να διαχειριστούν τις συνέπειες της κρίσης σε βάρος της νεολαίας και του λαού, τόσο πιο επιτακτικό γίνεται το καθήκον της μαζικής δράσης για την ανατροπή της Κυβέρνησης και την εργατική σοσιαλιστική αναδιοργάνωση της Παιδείας και της Κοινωνίας.

Η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας παλεύει για

* Ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς ταξικούς-εξεταστικούς φραγμούς
* Ενιαία δημόσια δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση για όλους
* Παιδεία της καθολικής ανθρώπινης χειραφέτησης

8 ΙΟΥΛΗ 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.