Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Καμία “διαβούλευση” με το εκπαιδευτικό Παράρτημα της Τρόικας!

Όλες οι μέχρι τώρα εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας Διαμαντοπούλου για το εκπαιδευτικό σύστημα αποτελούν casus belli για το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα.

Από νέο Νόμο-Πλαίσιο στα ΑΕΙ-ΤΕΙ μέχρι το Εθνικό Πλάισιο Προσόντων και από το “Νέο Σχολείο” , την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος μέχρι τη “Δια βίου Μάθηση”-ο στόχος είναι ένας: Η βίαιη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις απαιτήσεις χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού.

Η πτώση των βάσεων εισαγωγής, που χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για τις νέες αλλαγές, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία ένδειξη του εκρηκτικού πλέον αδιεξόδου της νεολαίας και της Παιδείας στις συνθήκες δημοσιονομικής χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού. Ενός αδιεξόδου που γιγαντώθηκε από την παταγώδη αποτυχία όλων των αντι-μεταρρυθμίσεων των κυβερνήσεων της άρχουσας τάξης των τελευταίων δέκα χρόνων και των εκρηκτικών συνεπειών που έχει η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση σε ολόκληρη την κοινωνία.

Τώρα ζητάνε το λογαριασμό από τα πιο εκμεταλλευμένα και καταπιεσμένα κομμάτια της νεολαίας. Απορρυθμίζοντας τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, δυσκολεύοντας την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μειώνοντας δραματικά τις δαπάνες για την παιδεία, πριμοδωτόντας την ιδιωτική παραπαιδεία, θεσμοθετώντας την προοπτική της ανεργίας δια μέσου της «δια βίου εκπαίδευσης», δηλαδή της δια βίου περιπλάνησης μέσα στην έρημο της ανεργίας. Αυτό είναι πλέον το «σχέδιο για την εκπαίδευση» της άρχουσας τάξης. Στο όνομα της «αποκέντρωσης του κράτους» και των «ελεύθερων επιλογών των μαθητών», μαρασμός και εγκατάλειψη της Δημόσιας Παιδείας, πριμοδότηση της ιδιωτικής ακριβοπληρωμένης Παραπαιδείας των κολεγίων και θεσμοθέτηση της προοπτικής για μόνιμη και σταθερή ανεργία για όλους.

Η νέα γενιά που βλέπει εξανεμισμένες τις ελπίδες για μια προνομιακή θέση στην «αγορά εργασίας» μέσω του πτυχίου, όταν και εφόσον μπαίνει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αντιμετωπίζει μία διαλυτική κατάσταση χωρίς καμία προοπτική. Αυτή η κατάσταση προκαλεί ένα τεράστιο κοινωνικό σοκ του οποίου η έκρηξη θα έχει τεράστιες και επαναστατικές συνέπειες.

Το αργό τέλος της Παιδείας σε έναν καπιταλισμό που αργοπεθαίνει θέτει νέα επαναστατικά καθήκοντα στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Απορρίπτουμε το ψευτο-δίλημμα της κυβέρνησης και τη ψευτο-διαβούλευση της.Δεν ξεχνούμε που οδήγησαν οι άλλες “διαβουλεύσεις” για το ασφαλιστικό, το εργασιακό και άλλα τα άλλα μέτωπα. Οι μαθητές και οι φοιτητές πρέπει να βρεθούν επί ποδός πολέμου από την πρώτη στιγμή της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση με τα μόνα αποτελεσματικά μέσα, αυτά του ασυμβίβαστου ταξικού αγώνα στους δρόμους και τις καταλήψεις.

Η ΟΕΝ παλεύει για να μην περάσουν τα νέα μέτρα οριστικής διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης, για τον κοινό αγώνα νεολαίας και εργατικής τάξης για την ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου-ΔΝΤ-ΕΕ, την κατάργηση του εξωτερικού χρέους, για μια άλλη παιδεία – σε μια άλλη, σοσιαλιστική κοινωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.