Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακοίνωση του ΕΕΚ για την Παιδεία

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα και η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας καλούν τους μαθητές, τους φοιτητές και την εργατική τάξη να απορρίψουν το στημένο διάλογο-παρωδία που διοργανώνει για την Παιδεία η Κυβέρνηση των ανδρεικέλων του ΔΝΤ, οργανώνοντας έναν παρατεταμένο κοινωνικό αγώνα για μια υψηλού επιπέδου δωρεάν Παιδεία για όλο το λαό.
Οι εξαγγελίες Παπανδρέου - Διαμαντοπούλου στους Δελφούς είναι ένα επικίνδυνο μείγμα προτάσεων με τις οποίες προετοιμάζουν το έδαφος σε μια αντιδραστική αναδιοργάνωση του ήδη χρεοκοπημένου, δυσφημισμένου και εγκαταλελειμμένου εκπαιδευτικού συστήματος. Με την ψήφιση ενός νέου «Νόμου Πλαίσιο» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση τον πρώτο μήνα του 2011 και τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας θέλουν να συνεχίσουν εκεί που απέτυχαν οι δεξιοί προκάτοχοί τους: να προσδέσουν τη χρεοκοπημένη Παιδεία στο καταστροφικό άρμα του χρεοκοπημένου κεφαλαίου. Τη θέση της αποτυχημένης «στρατηγικής Μπολώνια» για μια «αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών» και μια Παιδεία προσαρμοσμένη σε μια ελαστική αγορά εργασίας, έρχονται να παρουν τα εφιαλτικά σχέδια της Κυβέρνησης για έναν «Καλλικράτη στην Παιδεία».
Η ίδια η διεθνής εμπειρία που επικαλούνται τους διαψεύδει. Είναι στις ιμπεριαλιστικές χώρες της δύσης που η «σύνδεση των σχολών με τις επιχειρήσεις» έχει αυξήσει την αμάθεια του πληθυσμού χωρίς να έχει λύσει το πρόβλημα της ανεργίας και της κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου που μαστίζει τον καπιταλισμό σήμερα. Στη χρεοκοπημένη καπιταλιστική Ελλάδα της μακροχρόνιας ύφεσης, την ώρα που όχι μόνο στην περιφέρεια αλλά και τα αστικά κέντρα η πραγματικότητα για τη νεολαία είναι ο ΟΑΕΔ και η ψευτοδουλειά, η «σύνδεση των σχολών με την περιφερειακή ανάπτυξη» που ανάφερε ο Παπανδρέου ως άλλη Αντουανέτα, είναι ένα κακόγουστο αστείο.
Θέλουν να πείσουν το λαό ότι λύνουν το πρόβλημα της υπολειτουργίας και της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης κλείνοντας πάνω από τις μισές σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ. Ότι αντιμετωπίζουν το τεράστιο πρόβλημα της πληθώρας άνεργων αποφοίτων κάνοντας μια αντιδραστική αλλαγή του εξεταστικού συστήματος σε βάρος της προλεταριακής νεολαίας.
Καθόλου τυχαία στο επίκεντρο των σχεδίων τους βρίσκονται οι αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας από το 2013. Η δημιουργία ενός προπαρασκευαστικού έτους, δηλαδή μιας ζώνης ξεκαθαρίσματος όσων πέτυχαν στις εξετάσεις πριν εισέλθουν στο κύριο σκέλος των σπουδών είναι η πεμπτουσία της ανατροπής που επιχειρείται. Ο αποκλεισμός της μεγάλης πλειοψηφίας των μαθητών που δε θα… χωρούν στα εναπομείναντα ΑΕΙ-ΤΕΙ μετατίθεται από την Κυβέρνηση στα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις διοικήσεις τους. Η προσδοκία εισόδου στο εκπαιδευτικό σύστημα και δια μέσου αυτού στην ίδια την «αγορά εργασίας» ακυρώνεται με τον πιο βίαιο τρόπο. Η επιλεκτική απόσυρση του κράτους από την εκπαίδευση γίνεται στο πιο κρίσιμο σημείο και για λογαριασμό της βίαιης προσαρμογής της στις ορέξεις του χρεοκοπημένου κεφαλαίου για «δια βίου ημιαπασχόληση» και «δια βίου ανεργία». Μια τέτοια προοπτική όμως δε μπορεί παρά να επιταχύνει μια νέα φάση κοινωνικής έκρηξης ενάντια στο ίδιο το κράτος και τις Κυβερνήσεις του κεφαλαίου.
Έχουμε μπροστά μας μια τεράστια πολιτική και κοινωνική μάχη. Είναι όσο ποτέ απαραίτητο να εμπνευστούμε και να ξεπεράσουμε τους ανολοκλήρωτους αγώνες της μαθητικής και φοιτητικής νεολαίας σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, τις καταλήψεις των σχολών και την απεργία των δασκάλων του 2006/2007 και κυρίως την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Η νέα απόπειρα μιας Κυβέρνησης των αφεντικών να λύσει την κρίση στην Παιδεία σε βάρος της εργατικής τάξης, της εργαζόμενης και άνεργης νεολαίας, υπονομεύοντας τον εναπομείναντα δημόσιο χαρακτήρα της, θέτει στην πρώτη γραμμή της μάχης την προοπτική μιας άλλης Παιδείας σε μια άλλη σοσιαλιστική κοινωνία.
Το ΕΕΚ- Τροτσκιστές καλεί τους μαθητές όλης της χώρας, όλες τις αγωνιστικές οργανώσεις του φοιτητικού κινήματος και τους εκπαιδευτικούς να σχεδιάσουν από κοινού με όλο το εργατικό κίνημα την στρατηγική απάντησή τους στην απαξίωση που προωθείται και στο μέτωπο της Παιδείας. Στα σχέδια της Κυβέρνησης των αφεντικών για έναν «εκπαιδευτικό καλλικράτη», νέο «Νόμο Πλαίσιο» «νέο εξεταστικό σύστημα» και μόνιμη υποχρηματοδότηση, να αντιτάξουμε ένα σχέδιο μαζικής δράσης για την ανατροπή της, τη διαγραφή ολόκληρου του εξωτερικού χρέους που πνίγει όλη την κοινωνία και καταδικάζει την Παιδεία στην υποβάθμιση, για την εξουσία των ίδιων των εργατών. Στην «παιδεία» της καπιταλιστικής χρεοκοπίας και της κοινωνικής μιζέριας να αντιτάξουμε ένα πρόγραμμα εργατικής σοσιαλιστικής διεξόδου από την κρίση στην Παιδεία και την κοινωνία.
29/9/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.