Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑΣχέδιο Αθηνά: Πολύ κακό για το... χειρότερο
Αφού το υπουργείο Παιδείας διόρισε τα νέα συμβούλια διοίκησης στις σχολές  τον περασμένο Οκτώβρη-Νοέμβρη, προχωρά τώρα στο 2ο στάδιο της μνημονιακής αντι-μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Προχωρά στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις του 20% των ΑΕΙ-ΤΕΙ και την υποβολή του 1/5 της φοιτητικής νεολαίας σε καθεστώς “διαθεσιμότητας” -ανάλογο με εκείνο που επιχειρούν να επιβάλλουν στους δημοσίους υπαλλήλους. Όποιοι φοιτητές μπορούν να μεταναστεύσουν στην πόλη που τους στέλνει το Υπ. Παιδείας, θα παραμείνουν φοιτητές. Οι υπόλοιποι θα δουν εμμέσως την πόρτα της εξόδου από τις σχολές τους. Τόσο, όμως, οι φοιτητές που θα κατορθώσουν να πάνε σε άλλη πόλη, όσο και εκείνοι που θα παραμείνουν σε εκείνη που τώρα σπουδάζουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα ίδια και χειρότερα προβλήματα που ζούσαν και πριν...
·                     Με τις ίδιες και χειρότερες υποδομές. Οι εναπομείνασες σχολές θα αναμετρηθούν με τα ίδια εξοντωτικά κριτήρια που αναμετρήθηκαν και εκείνες που θα κλείσουν. Μαζικές διαγραφές, δίδακτρα και νέες “διαθεσιμότητες” είναι η επόμενη μέρα για τους φοιτητές.
·                     Με την ίδια και χειρότερη κρατική καταστολή. Η εισβολή των Χρυσαυγιτών ΜΑΤατζήδων υπό το Δένδια στην ΑΣΟΕΕ, αλλά και ο βασανισμός των τεσσάρων νέων στο Βελβεντό της Κοζάνης αποτελεί ωμή προειδοποίηση για όλο το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα.
·                     Με τις ίδιες και χαμηλότερες δαπάνες για καινοτομία – έρευνα. Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από την...τελευταία θέση στην ΕΕ στις σχετικές δαπάνες τόσο από πλευράς κράτους, όσο από πλευρά “ιδιωτών” και θα πάει ακόμα παρακάτω τα επόμενα χρόνια.   
·                     Με τις ίδιες μηδενικές εργασιακές και επαγγελματικές προοπτικές. Πάνω από το 50% των νέων είναι άνεργοι και το υπόλοιπο είναι εν πολλοίς ελαστικά απασχολούμενο.
·                     Με τις ίδιες ανύπαρκτες ελπίδες για οποιαδήποτε οικονομική ανάπτυξη προς όφελος τους. Θα συνεχισθεί και φέτος η βαθιά ύφεση, ενώ ακόμα και όταν έλθει η ανάκαμψη θα είναι πολύ χαμηλή, με υψηλή ανεργία και μισθούς Βουλγαρίας.
·                     Με τις ίδιες ασθενικές δυνατότητες να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί” σε σχέση με του Ευρωπαίους φοιτητές και απόφοιτους. Με διαλυμένους όρους σπουδών και μηδενική εργασιακή εμπειρία(καθώς υπάρχει μηδενική αγορά εργασίας), πως μπορεί κανείς να γίνει “ανταγωνιστικός” με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους που βρίσκονται ολοένα και περισσότερο σε ανάλογη κατάσταση;
Αντί να αγωνιούμε πως θα “ανταγωνιστούμε” τους Ευρωπαίους φοιτητές και εργαζομένους, καλύτερα να παλέψουμε μαζί τους για να ανατρέψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση των Μνημονίων, της άγριας λιτότητας, της κρατικής καταστολής, του ρατσισμού και της ανεργίας. Για να ανοίξουμε το δρόμο για τις ενωμένες σοσιαλιστικές πολιτείες της Ευρώπης, για μια πανανθρώπινη ελευθεριακή  παιδεία για όλους.
Αντί να περιμένουμε πότε θα ανακάμψει ο γηραλέος και χρεοκοπημένος ελληνικός καπιταλισμός, καλύτερα να παλέψουμε μαζί με τους εργαζομένους, ανέργους και συνταξιούχους εργάτες, μαζί με τους φτωχούς βιοπαλαιστές της πόλης και της υπαίθρου για να τον ανατρέψουμε.
Αντί να πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ της δουλειάς με το κομμάτι και της ανεργίας με... το κιλό, καλύτερα να απαιτήσουμε μοίρασμα των υπαρχουσών θέσεων και ωρών εργασίας στο υπάρχον εργατικό δυναμικό, λιγότερη δουλειά – δουλειά για όλους με μισθούς αξιοπρέπειας.
Αντί να περιμένουμε από ένα χρεοκοπημένο κράτος ενός χρεοκοπημένου συστήματος να δώσει κανένα ψιλό για έρευνα – καινοτομία για τους δικούς του ιδιοτελείς σκοπούς, να παλέψουμε για να απαλλοτριώσουμε το μεγάλο κεφάλαιο, να διαγράψουμε όλο το δημόσιο χρέος, να εθνικοποιήσουμε τις τράπεζες και όλες τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας χωρίς αποζημίωση κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση και να επανασχεδιάσουμε όλη την οικονομία δημοκρατικά.
Αντί να δεχτούμε το διωγμό μας από τις σχολές μας σήμερα και τις διαγραφές και τα δίδακτρα αύριο, ας παλέψουμε να ανατρέψουμε εδώ και τώρα το σχέδιο “Αθηνά” και όλους τους αντι-εκπαιδευτικούς νόμους των μνημονιακών κυβερνήσεων και όλων των προηγούμενων. Για μία ενιαία πραγματικά δημόσια δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, χωρίς ταξικούς και εξεταστικούς φραγμούς, για μια σχολή ανά γνωστικό αντικείμενο και έρευνα για κοινωφελείς σκοπούς.
Εμπρος για καταλήψεις-συγκρούσεις-διαδηλώσεις διαρκείας μέχρι να πέσουν οι νόμοι Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου! Να αναπτύξουμε ένα Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων που να συντονίζει τον αγώνα σε πανεθνική κλίμακα.
Να μετατρέψουμε τις σχολές σε κέντρα αγώνα ολόκληρης της νεολαίας. Να καλέσουμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους μαθητές στις κατειλημμένες σχολές και να συντονίσουμε τη δράση μας – Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλη την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά και μια εργατική κυβέρνηση με εργατική εξουσία που θα ακυρώσει τα Μνημόνια, θα διαγράψει όλο το δημόσιο χρέος για να αναδιοργανώσει την κοινωνία και την παιδεία σε νέες σοσιαλιστικές βάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.