Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ
ΨΩΜΙ  – ΠΑΙΔΕΙΑ –  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η  ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ


   Η φετινή, 36η επέτειος του Πολυτεχνείου έρχεται μετά την πρόσφατη πολιτική συντριβή της κυβέρνησης ΝΔ,  ένα χρόνο μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη, με την χρεοκοπημένη Ελλάδα στα νύχια της ΕΕ, του ΔΝΤ και της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού.


       Πεντέμισι χρόνια μετά την  άνοδό της στην εξουσία, η  Δεξιά του Καραμανλή του μικρού κατέρρευσε υπό το βάρος της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και της λαϊκής κατακραυγής. Το κύμα των εργατικών και νεολαιΐστικων αγώνων και πάνω απ’ όλα της εξέγερσης του Δεκέμβρη παρότι δεν ανέτρεψε άμεσα την κυβέρνηση των μιζαδόρων και των δολοφόνων, αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη της βαριάς εκλογικής της ήττας και πτώσης.
       Πίσω της -μαζί με αυτή τη  “σκούρα” μάζα της λαϊκής  αγανάκτησης ενάντια σε ένα απαξιωμένο αστικό πολιτικό σύστημα εξουσίας- αφήνει μια οικονομία πνιγμένη στο χρέος, γονατισμένη από την ύφεση και πλημμυρισμένη από το λαό των 700 ευρώ και των ανέργων.
   Αυτήν  την τραγική κατάσταση έχει κληρονομήσει η κυβέρνηση του Γιωργάκη Παπανδρέου στην Ελλάδα.
       Την ίδια στιγμή το παγκόσμιο  κραχ του φθινοπώρου του ’08, παρά τα λεγόμενα περί «ανάκαμψης», όχι μόνο δεν έχει εξαντλήσει την καταστροφική του ισχύ, αλλά έχει δημιουργήσει νέες «φούσκες» και τους όρους για ένα δεύτερο, ακόμη μεγαλύτερο σοκ στην παγκόσμια οικονομία!
       Άξονας της πολιτικής νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δεν είναι οι όποιες υποσχέσεις στις λαϊκές προσδοκίες δόθηκαν πριν τις εκλογές, αλλά οι εντολές των επιτηρητών του Αλμούνια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, των βιομηχάνων και των τραπεζιτών.
       Το λεγόμενο “νοικοκύρεμα” του ευρύτερου δημόσιου τομέα ήδη περνά μέσα από την απόλυση πάνω από 50.000 εργαζόμενων σε προγράμματα “stage”, τη διατήρηση της αποικιοκρατικής σύμβασης παράδοσης του ΟΛΠ στην Cosco, το νέο κυνήγι είσπραξης εμμέσων φόρων, το σφαγιασμό των ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, το πάγωμα (ουσιαστικά μείωση) των μισθών….
       Δεν πρόκειται για προσωρινά  και “έκτακτα” μέτρα, ή για  άλλη μια “αντιλαϊκή επίθεση”, αλλά για δραματικές αλλαγές  στον τρόπο ζωής των εργαζομένων  που “ήλθαν για να μείνουν” και θα συνεχιστούν παραπέρα!
       Η μείωση τόσο του χρέους-μαμούθ, όσο και του ελλείμματος επιβάλλουν  τη γενίκευση της ανεργίας  και των “ελαστικών” μορφών  εργασίας και την αποφασιστική συρρίκνωση κάθε δημόσιου κοινωνικού αγαθού.
       Μια λύση, μέσα στα πλαίσια του συστήματος,  των δομικών προβλημάτων του ελληνικού καπιταλισμού, για την οποία οι κυρίαρχοι κύκλοι των αφεντικών ουρλιάζουν, δηλαδή μια αποφασιστική αντιμετώπιση ενός συνολικού δημόσιου χρέους -που είναι τουλάχιστον 3πλάσιο από το συνολικό παραγόμενο εισόδημα της χώρας!- θα απαιτούσε μια κοινωνική αναμέτρηση που όμοια της δεν έχει δει αυτή η χώρα ακόμα -μια αναμέτρηση που τα πρώτα της, μόνο, σημάδια είδαμε πέρσι τέτοιο καιρό…
   Για αυτή την αναμέτρηση ετοιμάζεται η  νέα, “πράσινη” Κυβέρνηση, μαζί με όλους τους κατασταλτικούς και προπαγανδιστικούς μηχανισμούς του κεφαλαίου.
 Η  κρίση στην οποία –όμως- έχει  περιέλθει το καθεστώς μετά  την εξέγερση του Δεκέμβρη του ’08, επιβάλλει την στήριξη και κάλυψή του τόσο από τα δεξιά, δηλαδή από τους ανοιχτά αντεπαναστατικούς ξένους και ντόπιους αστικούς κύκλους, όσο και από τα αριστερά, από τους “εκπροσώπους” της εργατικής τάξης και των κοινωνικών-λαϊκών κινημάτων.
       Γι’ αυτό, από τη μια μεριά  ξορκίζει σε όλους τους τόνους τον κίνδυνο “ νέων εκτρόπων τύπου Δεκέμβρη”, αναθερμαίνει το άθλιο κλίμα τρομο-ϋστερίας του 2002 και επαναφέρει τον μπαμπούλα- “αστυνομικό της γειτονιάς”, ενώ από την άλλη η «δημοκρατική» αστυνομία του Χρυσοχοϊδη “περιφρουρεί” την αντιρατσιστική συναυλία στον Αγ. Παντελεήμονα από τους χρυσαυγίτες, η νέα προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ και τους ανανεωτές του ΣΥΝ ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, μαζί με τους γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, προτείνει διαδήλωση ενάντια στην “τρομοκρατία” και επιχειρείται η νεκρανάσταση της ΕΦΕΕ.




   Τo Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα καλεί την εργατική τάξη και τη νεολαία να μην εφησυχάζει με τις φήμες περί “ανάκαμψης” της παγκόσμιας ή αργότερα της εθνικής οικονομίας.
      Γιατί η λεγόμενη ανάκαμψη  δεν σημαίνει ξεπέρασμα της κρίσης, αλλά αναθέρμανση της χρηματιστηριακής δραστηριότητας και δημιουργία νέων πυραμίδων πλασματικού κεφαλαίου. Αντίθετα, για τις μάζες θα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της ανεργίας.
       Nα μην πληρώσει η εργατική τάξη και ο εργαζόμενος λαός για την κρίση του καπιταλισμού και των κυβερνήσεών του. Δεν δεχόμαστε τα κέρδη να ’ναι δικά τους και τα βάρη της κρίσης να πέφτουν στις πλάτες μας.
      Το ΕΕΚ παλεύει για να πληρώσουν οι ίδιοι οι καπιταλιστές για την κρίση του συστήματος τους.
    * Να απαγορευτούν τώρα οι απολύσεις και να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά και όχι δουλεία για όλους τώρα! Όχι στις απολύσεις των εργαζομένων στα stage και των συμβασιούχων. Κατάργηση των stage σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Κατάργηση των δουλεμπορικών εταιριών υπενοικίασης εργαζομένων.
    * Eθνικοποίηση των επιχειρήσεων που κλείνουν ή κάνουν μαζικές απολύσεις. Eθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών και όλης της μεγάλης βιομηχανίας  χωρίς αποζημίωση, κάτω από εργατικό έλεγχο και εργατική διαχείριση.
    * Όχι στην αποικιοκρατική σύμβαση με την Cosco. Όχι στην ιδιωτικοποίηση των Λιμανιών και αεροδρομίων.
    * Καμιά ειρήνη με την “πράσινη” κυβέρνηση των μαζικών απολύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της καταστολής. Κανένας άλλος δρόμος “εξανθρωπισμού” και “εκδημοκρατισμού” του καπιταλισμού δεν υπάρχει, κανένα ενδιάμεσο  “λαϊκό” ή “αντικαπιταλιστικό” στάδιο πριν την επανάσταση δεν είναι δυνατό.
    * Μόνο η εργατική τάξη μπορεί να δώσει διέξοδο από την κρίση και τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού! Εμπρός για τη σοσιαλιστική επανάσταση, τη συντριβή του αστικού κράτους, την απαλλοτρίωση του κεφαλαίου –την εργατική εξουσία, τον παναθρώπινο ελευθεριακό κομμουνισμό!
   Τριάντα  έξι χρόνια μετά την εξέγερση που  οδήγησε στην ανατροπή της χούντας  –του γυμνού μετεμφυλιοπολεμικού κράτους- μια νέα περίοδος έχει ανοίξει  μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του  ’08, μετά, δηλαδή, την πρώτη λαϊκή  εξέγερση ενάντια στο αστικό δημοκρατικό καθεστώς και ταυτόχρονα την πρώτη κοινωνική έκρηξη σε συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής χρεοκοπίας.
     Η εξέγερση δεν μπορεί –όμως-  να νικήσει χωρίς την οργάνωση  ενός μαχητικού επαναστατικού  κόμματος των εργατών, χωρίς  την πάλη για τη διαρκή παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση.
     Ας προετοιμαστούμε για τη Νίκη! Τώρα όσο ποτέ είναι δυνατή!


                                                      ΕΚΔΗΛΩΣΗ


της  ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΝΟΕΜΒΡΗ, 6 μμ ΚΤΙΡΙΟ ΓΚΙΝΗ
“ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 - ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2008
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ  ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΞΕΓΕΡΣΕΩΝ”
                              ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


ΤΡΙΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ, ΠΛΑΤΕΙΑ  ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ, 3 μμ


ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
ΕΕΚ-Τροτσκιστές, Για επικοινωνία: Καποδιστρίου 38 τκ 10431 Αθήνα
Τηλ-fax: 210 5241070, e-mail: eek@ath.forthnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.