Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

Καταλήψεις διαρκείας μέχρι την νίκη

“ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!”

(δήλωση της Διαμαντοπούλου, 31/8)

Οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές των διακοσίων τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα οι οποίοι συμμετείχαν στις γενικές τους συνελεύσεις και αποφάσισαν την κατάληψη των σχολών τους συμφωνούν με τη frau Διαμαντοπούλου πως “ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ” με τη διάλυση της εκπαίδευσης, την ανεργία, τα Μνημόνια, την κυβέρνηση.

Η ψήφιση του νέου νόμου-έκτρωμα για τα πανεπιστήμια στις 24/8 από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ και τη ΔηΣυ της θυγατρός του Μητσοτάκη έβαλε φωτιά στα πανεπιστήμια. Η συναίνεση στη Βουλή δε σημαίνει πως δίνει τη συναίνεση της η σπουδάζουσα νεολαία στη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης. Όσο εύκολα ψηφίστηκε ο νέος νόμος-πλαίσιο τόσο εύκολα μπορεί να ανατραπεί.

Ο νέος νόμος περιγράφει το “νέο πανεπιστήμιο”, αλλά δεν εξασφαλίζει τους υλικούς όρους για να συνεχίσει να υπάρχει πανεπιστήμιο στη εποχή της χρεοκοπίας. Δεν αντιμετωπίζουμε μόνο ένα αντιδραστικό όραμα των καπιταλιστών μιας “αναδιαρθρωμένης” εκπαίδευσης στη βάση της ελαστικής εργασίας και υπέρ του ιδιωτικού τομέα, αλλά τη βίαιη περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και τα “λουκέτα” σε πανεπιστημιακές σχολές στη βάση της μαζικής ανεργίας και του χρεοκοπημένου καπιταλισμού. Όποια σχολή επιβιώσει από τα λουκέτα πρέπει να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικούς όρους, με εξατομικευμένα-διαλυμένα πτυχία, και φυσικά χωρίς άσυλο και “αιώνιους”.

Το χρέος είναι το κλειδί για το εκπαιδευτικό παράρτημα της Τρόικας, το κατ' ευφημισμόν υπουργείο παιδείας. Η εξυπηρέτηση των απαιτήσεων των διεθνών τοκογλύφων των τραπεζών επιτάσσει τη διάλυση της παιδείας, και κάθε απομειναριού “κοινωνικού κράτους”, χωρίς ταυτόχρονα να δίνει λύση στο πρόβλημα του χρέους. Το βάθεμα της ύφεσης προτάσσει νέα μέτρα, τη στιγμή που έχουν οδηγήσει το λαό στην ένδεια χωρίς να “σώσουν τη χώρα”.

Το στοιχείο το οποίο ενοποιεί ολόκληρη τη νεολαία, σπουδάζουσα και μη, είναι το αδιέξοδο της καθολικής ανεργίας. Η εκτίναξη της ανεργίας για τους νέους στο 50% σε συνδυασμό με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας δεν αφήνει καμία διέξοδο στη νεολαία και δημιουργεί τους όρους μιας ευρύτερης κοινωνικής έκρηξης.

Οι φοιτητές είναι στους δρόμους προετοιμάζοντας ένα καυτό φθινόπωρο που ξεκινά με καταλήψεις διαρκείας σε όλες τις σχολές. Το φοιτητικό κίνημα ετοιμάζεται για ένα νέο γύρο πολέμου ο οποίος δεν μπορεί να δοθεί με τα παλιά όπλα του 2006-2007. Ένα πρόγραμμα μεταβατικών διεκδικήσεων το οποίο θα συνδέει τον άμεσο στόχο της ανατροπής του νόμου-έκτρωμα με την πάλη για την διαγραφή του χρέους, την ανατροπή της κυβέρνησης και τελικά για μια άλλη παιδεία σε μια άλλη, σοσιαλιστική, κοινωνία είναι αναγκαίο. Η παιδεία τσακίζεται κάτω από το βάρος του γιγάντιου χρέους και η νεολαία δεν έχει καμία προοπτική για ζωή είτε αφού τελειώσει το πανεπιστήμιο είτε δε σπουδάσει ποτέ.

Η ανεξαρτησία του φοιτητικού κινήματος και του κινήματος της νεολαίας από την αστική τάξη, τις κυβερνήσεις της και κάθε εναλλακτικό σενάριο προσαρμογής στους καπιταλιστές είναι απαραίτητος όρος για τη νίκη του αγώνα. Η σφυρηλάτηση της ανεξάρτητης από την κυβέρνηση, το κράτος και κάθε γραφειοκρατία, αγωνιστικής από τα κάτω ενότητας φοιτητών, μαθητών, εργαζομένων και ένα πρόγραμμα συνολικής αναδιοργάνωσης της παιδείας και της κοινωνίας σε νέες, σοσιαλιστικές βάσεις είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του φοιτητικού κινήματος από κάθε αστική επιρροή και τη φωνή της κυβέρνησης μέσα στα αμφιθέατρα που έρχεται να στηρίξει το κίνημα (ΔΑΠ-ΠΑΣΠ).

Ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να συνδεθεί με ένα μαχητικό σχέδιο δράσης συνέχισης των καταλήψεων διαρκείας και πάλης για μια γενική πολιτική απεργία διαρκείας μέχρι την ανατροπή της Διαμαντοπούλου και του νόμου της, της κυβέρνησης, της Τρόικα και του ανθρωποφάγου καπιταλιστικού συστήματος το οποίο κλέβει τη ζωή από ολόκληρη τη νεολαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.