Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα κατάσταση – νέα καθήκοντα – νέα οργάνωση του αγώνα

To κίνημα των φοιτητικών καταλήψεων που ξέσπασε την επαύριον της ψήφισης του νέου νόμου-πλαίσιο στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, εισέρχεται στην πιο κρίσιμη καμπή του।
Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, πρυτάνεις, μια σημαντική μερίδα των πανεπιστημιακών και τελευταία και το ΚΚΕ πιέζουν ασφυκτικά να ανοίξουν οι κατειλημμένες σχολές “για να μη χαθεί το α' εξάμηνο” του νέου ακαδημαϊκού έτους.
Ωστόσο, όλοι οι παραπάνω γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως το προσεχές αλλά πιθανόν και το επόμενο εξάμηνο είναι ακόμα και τυπικά χαμένο, καθώς τους αμέσως επόμενους μήνες θα επιβληθούν τα νέα μέτρα-σοκ σε όλο το Δημόσιο τομέα, μαζί στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, τα οποία- σε συνθήκες μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας- θα οδηγήσουν τη συντριπτική πλειοψηφία τους στην αδυναμία κάλυψης ακόμα και των στοιχειωδών αναγκών λειτουργίας τους και παρά πολλά σε λουκέτο.
Σταματώντας τις καταλήψεις η κυβέρνηση δεν θα έλυνε, φυσικά, κανένα από τα προβλήματα επιβίωσης των σχολών, των φοιτητών και των νέων γενικότερα, αλλά θα μπορούσε να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων από τα χέρια του μαχόμενου φοιτητικού κινήματος και -ταυτόχρονα- να σβήσει προσωρινά μια ανεξέλεγκτη εστία αντίστασης την ίδια στιγμή που ένα νέο κύμα ταξικών αγώνων έχει αρχίσει να ξεσπάει ενάντια στο νέο Μεσοπρόθεσμο που ετοιμάζονται να συμφωνήσουν κυβέρνηση Παπανδρέου και Τρόικα στα πλαίσια του νέου πακέτου “διάσωσης” του ελεγχόμενα χρεοκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού.
Για να μη πετύχει η κυβέρνηση τους στόχους της και για να πετύχει τους δικούς του, το φοιτητικό κίνημα πρέπει να συνεχίσει τις συνελεύσεις-καταλήψεις-διαδηλώσεις διαρκείας, να επαναστατικοποιήσει το πρόγραμμα των αιτημάτων του και να συντονιστεί αντι-γραφειοκρατικά με τους εργαζομένους, τους ανέργους και τους μαθητές.
Με ορμητήρια τις κατειλημμένες σχολές μας πρέπει να οργανώσουμε καταλήψεις δημόσιων και κυβερνητικών κτιρίων και να καλέσουμε σε κοινή συνέλευση και κοινή δράση κάθε νέο, εργαζόμενο και άνεργο.
Κοινή δράση δεν μπορεί να γίνει χωρίς ένα κοινό πρόγραμμα, ένα κοινό σχέδιο δράσης και κοινούς στόχους που να απαντούν στις παρούσες προκλήσεις που θέτει η προχωρημένη παρακμή του σημερινού κανιβαλικού συστήματος.
Πρέπει να παλέψουμε άμεσα για την ανατροπή της κυβέρνησης της τρόικας και των “Μνημονίων” τους μέσα από την μια γενική πανεργατική απεργία διαρκείας, για την εργατική εξουσία, τη διαγραφή του χρέους και την εθνικοποίηση όλων των βασικών τομέων της οικονομίας χωρίς αποζημίωση, κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση, την απαλλοτρίωση του κεφαλαίου, την έξοδο από την ΕΕ και την κοινή πανευρωπαϊκή εργατική πάλη για τη διάλυση της ΕΕ και την από τα κάτω σοσιαλιστική ενοποίηση της Ευρώπης.
Μ' αυτή τη γραμμή αναδιοργάνωσης της κοινωνίας σε νέες, σοσιαλιστικές βάσεις μπορούμε να απαντήσουμε στις προκλήσεις που θέτει η αστική τάξη με τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και την καταστροφή του παρόντος και του μέλλοντος της νεολαίας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ-ΕΕΚ
konservokouti_oen@blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.