Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ανακοίνωση για τις φοιτητικές εκλογές της 17ης Απρίλη 2013


-->
Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας
Ανακοίνωση για τις φοιτητικές εκλογές της 17ης Απρίλη 2013:

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΡΜΑ
ΣΤΙΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΑΝΑΘΥΜΙΑΣΕΙΣ
ΤΗΣ «ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές της 17ης Απρίλη γίνονται μέσα σε συνθήκες όπου:

  • Οι σχολές μας είτε κλείνουν, είτε υπολειτουργούν. Ο ρόλος των φοιτητικών συλλόγων έχει απαξιωθεί. Το σχέδιο «Αθηνά» είναι η αρχή του ξεριζώματος όλων των ΑΕΙ-ΤΕΙ που «περισσεύουν» ελλείψει κρατικών ή ιδιωτικών πόρων και η συνέχεια της επιχειρηματικοποίησης των σχολών μας και της πολιτικής περιθωριοποίησής μας.

  • Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να σπουδάζουμε σε διαλυμένες σχολές, ούτε να βρούμε δουλειά στην έρημο της μαζικής ανεργίας και της ελαστικής δουλείας. Πετιόμαστε από τις σχολές μας, χωρίς καμία εργασιακή, επαγγελματική και κοινωνική προοπτική.


  • Γινόμαστε θύματα της καταστολής των ΜΑΤ, των Φασιστών της Χρυσής και των τραμπούκων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ

ΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΡΙΠΛΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Ζούμε, δηλαδή, ένα τριπλό αδιέξοδο: Δεν μπορούμε να σπουδάσουμε, δεν μπορούμε να δουλέψουμε, δεν μας «επιτρέπεται» όμως ούτε να αντιδράσουμε!
Ο θάνατος των δύο σπουδαστών από το ΤΕΙ – Λάρισας από δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις, η εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ τον περασμένο Δεκέμβρη, το «λουκέτο» στο ¼ των τμημάτων ΑΕΙ –ΤΕΙ της χώρας και η μαφιόζικη δράση των παρακρατικών –φασιστών και μη- στις σχολές (πχ ΤΕΙ – Πάτρας) συμπυκνώνουν τη βαρβαρότητα που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών αυτής της χώρας εξαιτίας της καπιταλιστικής χρεοκοπίας και των Μνημονίων.
Στόχος της κυβέρνησης της ντόπιας (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και ξένης (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) τρόικας είναι να περικόψει κρατικά κονδύλια για να πληρώνει τους διεθνείς τοκογλύφους, να συντρίψει και τα τελευταία υπολείμματα συλλογικών εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων μας για χάρη των αφεντικών, να τσακίσει τις αντιστάσεις μας, να μας κάνει ανακυκλώσιμα «ανθρώπινα» σκουπίδια, να μας ταπεινώσει.
Έτσι πιστεύει ότι μπορεί να μας κάνει να δεχτούμε: Την ελεεινή δουλειά «με το κομμάτι» ή την ανεργία «με το κιλό», την ιδιωτική «εκπαίδευση» α-λα-καρτ ή την… τύφλα της αμάθειας, τον αργό κοινωνικό «θάνατο» ή τον απευθείας αφανισμό!


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας λέει ξεκάθαρα πως:

  • Δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα επιλέγοντας μεταξύ παρόμοια καταστρεπτικών, για εμάς, προοπτικών. Η επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη μετά την χρεοκοπία της Κύπρου καταρρίπτει τις όποιες αυταπάτες καλλιεργούσαν δεξιά, αλλά και «αριστερά» για διέξοδο από την κρίση μέσα στην ΕΕ και μέσα στον καπιταλισμό!

  • Πρέπει να απορρίψουμε χωρίς όρους τα εργασιακά, εκπαιδευτικά και δημοκρατικά τρίμματα από τα «αποφάγια» του… “Καλλιγούλειου” γεύματος των καπιταλιστών, των πολιτικών κομμάτων και «συνδικαλιστικών» παρατάξεων τους πάνω στις πλάτες μας. Η συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας θα παραμείνει άνεργη ή στην καλύτερη περίπτωση μερικώς απασχολούμενη για τα επόμενα δέκα – είκοσι χρόνια!
  • Να οργανώσουμε την αντίσταση μας προπαντός μέσα από γενικές συνελεύσεις – καταλήψεις - διαδηλώσεις διαρκείας και όχι μέσα από τα διοικητικά συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων – σφραγίδες του παλιού εαυτού τους. Για να ανατραπούν τα μέτρα διάλυσης της δημόσιας παιδείας από το φοιτητικό κίνημα. Για να ανατραπούν γενικότερα τα μνημονιακά μέτρα κοινωνικού κανιβαλισμού, μαζί και η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη και οι Τροϊκανοί κηδεμόνες τους από μια γενική πανεργατική πολιτική απεργία διαρκείας και εξέγερση !

  • Να ανοίξει ο δρόμος για τη μόνη κυβέρνηση, τη μόνη εξουσία η οποία μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα λαϊκής σωτηρίας με διαγραφή όλου του χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση και την έξοδο από την Ευρωζώνη / ΕΕ. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια εργατική επαναστατική κυβέρνηση της εργατικής εξουσίας.

  • Να συντονιστούμε με τους νέους, τους φοιτητές, τους εργάτες της Ευρώπης για να διαλύσουμε την ΕΕ του κεφαλαίου, για μια ενωμένη Σοσιαλιστική Ευρώπη των κυρίαρχων εργατικών συμοβουλίων! Γιατί διέξοδο δεν θα δώσει η Ευρώπη της Μέρκελ ούτε κανενός άλλου αστού ηγέτη, αλλά ούτε και η επιστροφή σε κάποιο εθνικό καπιταλισμό ή εθνικό «σοσιαλισμό».

ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ Ε.Α.Α.Κ. Σ’ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Παρότι, τώρα όσο ποτέ, καμία κάλπη δεν μπορεί να εκφράσει τις γιγάντιες αλλαγές που φέρνει η καπιταλιστική χρεοκοπία στη ζωή και τη συνείδηση της σπουδάζουσας νεολαίας, αλλά ούτε και τα πολιτικά καθήκοντα της περιόδου που ζούμε, το αποτέλεσμα φετινών εκλογών στους φοιτητικούς – σπουδαστικούς συλλόγους των ΑΕΙ – ΤΕΙ της χώρας, μπορεί να εκφράσει μια μαζική, αν και συγκεχυμένη, τάση προς την κατεύθυνση της επαναστατικής ρήξης με τον καπιταλισμό. Το βάρος των φετινών φοιτητικών εκλογών δε βρίσκεται μόνο στη συνέχιση του αγώνα ενάντια στο σχέδιο Αθηνά όσο στην πολιτική προετοιμασία του νέου γύρου ταξικής αναμετρήσης που έχουμε μπροστά μας.
Καμία κάλπη δεν μπορεί να εκφράσει τις γιγάντιες αλλαγές που φέρνει η καπιταλιστική χρεοκοπία στη ζωή και τη συνείδηση της σπουδάζουσας νεολαίας, αλλά ούτε και τα πολιτικά καθήκοντα της περιόδου που ζούμε.
Αυτά καθορίζονται από την ανεπιστρεπτί διάλυση της δημόσιας παιδείας, όπως την ξέραμε τα τελευταία είκοσι – τριάντα χρόνια, την παρακμή του “δημοκρατικού” φοιτητικού συνδικαλισμού σε συνθήκες γενικευμένης καπιταλιστικής χρεοκοπίας.
Απ' αυτήν την άποψη, οι φοιτητικές εκλογές είναι μια σημαντική στιγμή της πάλης του φοιτητικού κινήματος για να ανατρέψει τα μέτρα ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, όπως αυτά προβλέπονται στο νέο νόμο – Πλαίσιο, την εξίσωση πανεπιστημίων – κολεγιών και το σχέδιο “Αθηνά”.
Η διέξοδος από τα καυτά προβλήματα των φοιτητών, τη δραματική υπόβαθμιση των όρων και του περιεχομένου των όρων σπουδών τους, η εξαφάνιση κάθε εργασιακής προοπτικής και η σύθλιψη των ελευθεριών τους δεν μπορεί να προέλθει στα πλαίσια του σημερινού πανεπιστημίου, ούτε στα πλαίσια του σημερινού συνδικαλισμού.
Γι' αυτό παλεύουμε:
  • Για την εξουσία των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών και το εργατικό και λαϊκό έλεγχο στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης
  • για να ανατραπούν όλοι οι αντι – εκπαιδευτικοί νόμοι πριν και μετά τα Μνημόνια
  • για μια ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, χωρίς εξεταστικούς, ταξικούς ή άλλους φραγμούς
  • για μια πανανθρώπινη ελευθεριακή παιδεία

* Οι μνημονιακές παρατάξεις των ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΑΦΡ δεν μπορούν να προτείνουν καμία λύση στα υλικά, υπαρκτά προβλήματα των φοιτητών. Πάνε χέρι χέρι με τα αστικά κόμματα που έφεραν ως εδώ το λαό με τις πολιτικές του και με το ίδιο το σύστημα που γεννά τις κρίσεις και τις χρεοκοπίες, τον καπιταλισμό. Γι αυτό πρέπει να μαυριστούν.
* Από την άλλη, η ΠΚΣ που διατηρεί μια ιδιοκτησιακή λογική για το κίνημα, μας λέει να ψηφίσουμε «αγωνιστές στα ΔΣ», ενώ ακολουθεί την ίδια διασπαστική και ρεφορμιστική πολιτική που ακολουθεί και στο υπόλοιπο κίνημα.
* Η ΑΡΕΝ από την πλευρά της, μας λέει να περιμένουμε την αριστερή κυβέρνηση να μας σώσει. Η ΟΕΝ λέει ξεκάθαρα ότι στο έδαφος του καπιταλισμού οποιαδήποτε κυβέρνηση, με όποιον επιθετικό προσδιορισμό μπροστά, δεν μπορεί να δώσει λύση.
Η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας στηρίζει – ψηφίζει τα ψηφοδέλτια της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης γιατί τάσσεται υπέρ ενός ενιαίου ταξικού μετώπου μέσα στις σχολές, που να παλεύει πάνω σε μια επαναστατική γραμμή. Η στήριξη αυτή δεν είναι άκριτη . Τασσόμαστε κάθετα ενάντια σε εκείνες τις τάσεις εντός ΕΑΑΚ που επιζητούν διακαώς πολιτική –και όχι απλά στοιχειώδη κινηματική- μετωπική δράση με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην προοπτική μιας αστικής «αριστερής» κυβέρνησης ή έστω μιας μαχητικής ανοχής σε ένα τέτοιο σενάριο. Τασσόμαστε επίσης ενάντια σε όσες δυνάμεις διαχειρίζονται τις εσωτερικές διαφωνίες μέσα στην ΕΑΑΚ με σταλινικού τύπου οργανωτικά μέτρα και θεωρούν ήδη την ΕΑΑΚ παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τέτοιου τύπου λογικές είναι και αυτές που οδήγησαν στις απαράδεκτες διαγραφές των συντροφισσών της ΟΕΝ, στην Αρχιτεκτονική του Βόλου, με αποτέλεσμα την ανεξάρτητη κάθοδο της ΟΕΝ στη σχολή αυτή.

Παλεύουμε για την πολιτική ανεξαρτησία της επαναστατικής αριστεράς, ο οποίος είναι απαραίτητος όρος για την πολιτική ανεξαρτησία και τη νίκη του μαχόμενου φοιτητικού κινήματος.



Συμβούλιο Δράσης της Ο.Ε.Ν., Αθήνα 14 Απρίλη 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.